Koronavírus: V Číne pribudlo 57 prípadov nákazy koronavírusom, najviac od apríla

14.06.2020 Celý región

Peking 14. júna (TASR) - Čína oznámila v nedeľu 57 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac za jeden deň od apríla. Údaje prišli v čase, keď rastú obavy z opätovného rozšírenia koronavírusovej choroby, informuje agentúra AFP.

Čína dostala epidémiu ochorenia COVID-19 v krajine do značnej miery pod kontrolu pomocou prísnych obmedzení pohybu zavedených začiatkom roka. Nové ohnisko nákazy však bolo teraz spojené s tržnicou v južnej časti Pekingu, kde predávajú mäso a zeleninu.

Národná zdravotnícka komisia uviedla, že 36 z nových prípadov tvoria "domáce" infekcie v hlavnom meste.

Prenos v rámci Číny potvrdili aj v ďalších dvoch prípadoch v provincii Liao-ning na severovýchode krajiny. Podľa tamojších predstaviteľov ide o blízke kontakty s prípadmi z Pekingu.

V dôsledku tejto situácie zaviedli v metropole nové karanténne opatrenia - obyvateľom nariadili zostať doma v 11 obytných blokoch v okolí zmienenej tržnice. V meste uzavreli aj viaceré ďalšie trhy a úrady nariadili inšpekcie bezpečnosti potravín v malo- i veľkoobchodných prevádzkach po celom Pekingu.

Ide pritom o prvé prípady nákazy v Pekingu po dvoch mesiacoch.

Zvyšné prípady oznámené v nedeľu sa týkajú čínskych občanov, u ktorých koronavírus diagnostikovali pri návrate zo zahraničia.
 
 

USA hlási za posledných 24 hodín vyše 700 úmrtí na koronavírus

Washington 14. júna (TASR) - Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 734 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, čím počet obetí v krajine stúpol na 115.347. Vyplýva to z údajov, ktoré v sobotu zverejnila Univerzita Johnsa Hopkinsa.

USA sú krajinou, ktorú koronavírusová pandémia postihla najviac, pokiaľ ide o počty úmrtí i prípady nákazy. V sobotu večer evidovali celkovo 2.071.782 infikovaných, ukazuje priebežná bilancia tejto univerzity z Baltimore.

Spojené štáty naďalej zaznamenávajú okolo 20.000 nových prípadov za deň a túto úroveň sa im nedarí znížiť, keď miery infekcie v rôznych častiach krajiny stúpajú a klesajú, píše v správe agentúra AFP.

"Je dôležité, aby sme pamätali na to, že táto situácia je bezprecedentná. A že sa pandémia neskončila," povedal v piatok riaditeľ amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Robert Redfield.

Vláda prezidenta Donalda Trumpa pripúšťa, že v niektorých štátoch USA sa objavujú nové ohniská nákazy, trvá však na tom, že v prípade druhej celkovej vlny ochorenia COVID-19 nedôjde k uzatváraniu ekonomiky, dodáva AFP.
 
 

Počet nakazených i úmrtí v Čile stúpa, minister zdravotníctva odstúpil

Santiago 14. júna (TASR) - Čilský minister zdravotníctva Jaime Maňalich odstúpil v sobotu z funkcie. Jeho rezignáciu oznámil prezident Sebastián Piňera, informovala agentúra Reuters.

Piňera na adresu odstupujúceho Maňalicha uviedol, že pre ochranu zdravia Čiľanov vynaložil všetko možné úsilie. Dodal, že novým ministrom bude lekár a akademik Oscar Enrique Paris.

K nečakanej výmene na poste dochádza v čase, keď Čile v rámci pandémie koronavírusu zažíva svoj vôbec najhorší mesiac a počty nakazených i úmrtí stále narastajú, píše Reuters.

V Čile dosiaľ zaznamenali 167.355 prípadov nákazy koronavírusom a 3101 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje. Krajina má momentálne v rámci Latinskej Ameriky prvenstvo v prepočte nakazených na milión ľudí.

Maňalich, pôvodne taktiež lekár, ktorý bol kedysi na čele jednej z najprominentnejších čilských nemocníc, viedol v boji s koronavírusom pomerne agresívnu kampaň zameranú to, aby nemocnice mali dostatok pľúcnych ventilátorov a ochranného vybavenia a denne usporadúval podrobné tlačové konferencie, píše Reuters.

Na verejnosť však prenikali aj správy o sporoch na ministerstve, pričom samotného Maňalicha kritizovali opoziční politici, starostovia i zdravotnícki experti za to, že odmietol zverejňovať podrobnejšie údaje o nakazených či skôr zaviesť obmedzenia pohybu. Kritiku si vyslúžil aj za to, že v priebehu epidémie zmenil kritéria na zaznamenávanie počtu úmrtí i prípadov nákazy.

Čilský investigatívny server Ciper v sobotu odhalil, že ministerstvo zdravotníctva nahlásilo Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO), že v krajine v súvislosti s koronavírusom zaznamenali už vyše 5000 úmrtí.

V týchto údajoch majú byť započítané osoby, ktoré zomreli po tom, ako boli pozitívne otestované na nový koronavírus, ale aj ľudia, ktorí len pravdepodobne zomreli na ochorenie COVID-19. Oficiálne pritom vláda uvádza len vyše 3000 úmrtí.
 
 

V Nemecku stúpol počet prípadov nákazy koronavírusom na vyše 180.000

Berlín 14. júna (TASR) - Zdravotnícke úrady v Nemecku hlásili za 24 hodín 247 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Od začiatku krízy tým počet potvrdených prípadov v krajine zvýšil na 186.269, oznámil v nedeľu ráno Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Z údajov inštitútu k polnoci zo soboty na nedeľu tiež vyplýva, že v Nemecku dosiaľ na ochorenie COVID-19 zomrelo 8787 ľudí, z nich šiesti za uplynulý deň. Z infekcie sa vyliečilo približne 172.200 ľudí, čo je o 300 viac ako pred 24 hodinami, informuje agentúra DPA.

Základné reprodukčné číslo (R0) koronavírusovej choroby stúplo v krajine na 1,02, čo je mierne nad kritickou hodnotou 1,0, ktorá by znamenala, že jeden infikovaný v priemere nakazí jedného ďalšieho človeka. Deň predtým bola jeho hodnota 0,87.

RKI, ktorý je nemeckým spolkovým ústavom pre kontrolu a prevenciu chorôb, zverejňuje od polovice mája aj tzv. sedemdňové reprodukčné číslo, ktoré odráža dlhšie obdobie a menej tak podlieha kolísaniu. Podľa inštitútu je hodnota tohto čísla aktuálne 1,09, čo je nárast oproti 1,04 z predošlého dňa.

Hoci počet prípadov nákazy je v Nemecku vysoký, počet úmrtí je nízky v porovnaní s okolitými krajinami, konštatuje DPA s tým, že nové infekcie sa výrazne znížili od zavedenia série obmedzení v marci. Mnohé z týchto opatrení vlády jednotlivých spolkových krajín Nemecka postupne odvolávajú.
 

V Rusku umrelo na koronavírus ďalších 119 ľudí

Moskva 14. júna (TASR) - Počet obetí nákazy spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Rusku za posledných 24 hodín o 119. Krajina tak doposiaľ eviduje 6948 úmrtí. Infikovaných je 528.964. Celkovo 280.050 ľudí sa z nákazy COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, vyliečilo. Informovala o tom v nedeľu agentúra TASS.

Smrtnosť ochorenia COVID-19 sa v Rusku pohybuje na úrovni 1,3 percenta. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však považuje nízku mieru smrtnosti v Rusku pri súčasnom vysokom počte infikovaných za ťažko pochopiteľnú. Vyzvala preto ruské úrady, aby zrevidovali doterajšiu metódu evidencie obetí pandémie.

Napriek rastúcemu počtu prípadov Rusko tento týždeň čiastočne otvorilo svoje hranice a zrušilo niektoré karanténne opatrenia, pretože krajina sa pokúša o opätovné naštartovanie ekonomiky.
 
 

AstraZeneca sa dohodla na dodávkach vakcíny proti koronavírusu do EÚ

Londýn/Rím 14. júna (TASR) - Britsko-švédsky farmaceutický koncern AstraZeneca podpísal kontrakt s európskou alianciou Inclusive Vaccines Alliance (IVA) na dodávku 400 miliónov dávok potenciálnej vakcíny proti novému koronavírusu.

Túto vakcínu vyvinula AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Britsko-švédska firma uviedla, že chce zvýšiť výrobu vakcíny, ktorú bude počas aktuálnej pandémie poskytovať bez zisku. Dodávky by sa mali začať koncom tohto roka.

Toto je prvý kontrakt podpísaný alianciou IVA, ktorú založili Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Holandsko, aby zabezpečili dostatok vakcín pre členské štáty Európskej únie (EÚ) a ďalšie krajiny.

Táto dohoda "zabezpečí, že stovky miliónov ľudí v Európe budú mať prístup k tejto vakcíne, samozrejme, ak bude fungovať, čo by sme mali vedieť na konci leta," povedal šéf AstraZeneca Pascal Soriot novinárom. Dodal, že prvé údaje sú pozitívne a dávajú nádej, že bude účinná.

Podľa Soriota aliancia IVA "bude spolupracovať s Európskou komisiou a ďalšími európskymi krajinami, aby zabezpečila, že každému v Európe bude dodaná táto vakcína". AstraZeneca má v Európe "sebestačnú dodávateľskú sieť" s výrobcami, napríklad v Holandsku, Nemecku či Taliansku, uviedol Soriot.

Podľa zdroja z talianskeho ministerstva zdravotníctva budú mať k vakcíne prístup všetky členské štáty EÚ. Štyri krajiny, ktoré uzavreli dohodu, zaplatia za celý objem dodávok a ostatné štáty sa budú môcť pripojiť za rovnakých podmienok. Dodal, že záujem prejavili aj Čína, Brazília, Japonsko a Rusko.

Britská lieková agentúra MHRA schválila začiatok tretej fázy testovania vakcíny. Na zasadnutí ministrov zdravotníctva EÚ sa v piatok (12. 6.) aliancia IVA dohodla na zlúčení svojich aktivít s aktivitami EK.

AstraZeneca uzavrela už viacero dohôd týkajúcich sa produkcie vakcíny, napríklad s americkou vládou. Cieľom koncernu je vyrobiť 2 miliardy dávok vakcíny.
 
 

Nákaze spôsobenej koronavírusom podľahlo v Iráne ďalších 107 ľudí

Teherán 14. júna (TASR) - V Iráne zaznamenali v priebehu uplynulých 24 hodín prvýkrát po dvoch mesiacoch viac ako 100 úmrtí na ochorenie COVID-19. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

Hovorkyňa iránskeho ministerstva zdravotníctva uviedla, že za deň zomrelo v krajine 107 ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil na 8837.

Podľa ministerstva v Iráne od začiatku pandémie vykonali viac ako milión testov.

Iránske štatistiky týkajúce sa počtu nakazených a úmrtí však vyvolávajú doma aj v zahraničí pochybnosti. Predpokladá sa, že skutočné počty sú oveľa vyššie.
 
 

Španielsko otvorí hranice so Schengenom skôr, výnimkou je Portugalsko

Madrid 14. júna (TASR) - Španielsko otvorí svoje hranice s krajinami schengenského priestoru s výnimkou Portugalska už 21. júna a nie až 1. júla, ako bolo pôvodne plánované. Na poslednej víkendovej videokonferencii so šéfmi regionálnych vlád to v nedeľu uviedol španielsky premiér Pedro Sánchez, informoval denník El País.

Portugalsko bude musieť počkať na opätovné otvorenie hraníc so Španielskom do 1. júla. Na slávnostnej ceremónii sa zúčastnia aj španielsky kráľ Felipe VI. a portugalský premiér António Costa.

Cestujúci z tretích krajín budú môcť vstúpiť na územie Španielska takisto od 1. júla. Podmienkou však bude, že Madrid má s nimi uzavretú recipročnú dohodu o cestovaní a zohľadní sa tamojšia epidemiologická situácia.

Sánchaz tiež oznámil, že podľa údajov ministerstva zdravotníctva bolo za posledný týždeň zaregistrovaných 27 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 a za uplynulých 24 hodín pribudlo 235 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

Španielska vláda predtým oznámila, že umožní zahraničným turistom cestovať do Španielska 1. júla bez toho, aby museli ísť do povinnej karantény. Tá sa nemala týkať Baleárskych ostrovov, ktoré môžu začať prijímať turistov od 15. júna ako súčasť pilotného projektu. Na ostrovy by malo v prvej etape prísť približne 6000 nemeckých turistov.

Hranice Španielska boli uzavreté 14. marca po vyhlásení núdzového stavu, ktorý bol zavedený v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu. Núdzový stav sa skončí 21. júna, čo znamená, že občania budú môcť opäť voľne cestovať po celom území Španielska. Tamojšia vláda zaviedla jedny z najprísnejších karanténnych opatrení, keď sa väčšina obyvateľov mohla pohybovať iba v provincii alebo regióne, kde žila.
 
 
 

Nemecká polícia zamietla vstup do krajiny v 196.000 prípadoch

Berlín 14. júna (TASR) - Nemecká polícia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu eviduje 196.000 prípadov zamietnutia vstupu do krajiny. Išlo o cestujúcich, u ktorých existovalo podozrenie na nákazu.

Pre nedeľník Bild am Sonntag to uviedol nemecký minister vnútra Horst Seehofer. Uvedený počet prípadov polícia zaevidovala do 11. júna.

Seehofer ďalej uviedol, že kontroly na hraniciach vykonávalo od 16. marca približne 6000 policajtov; 122 z nich sa nakazilo koronavírusom.

Minister policajtom, ktorí vykonávali kontroly na hraniciach, poďakoval v mene celej nemeckej spolkovej vlády a ich prácu vyzdvihol ako jednu z najťažších v rámci polície.

Seehofer sa tiež poďakoval všetkým Nemcom za úsilie, ktoré vynaložili v rámci boja s koronavírusom. V príspevku na Twitteri vyjadril radosť z toho, že si Nemci môžu po uvoľnení opatrení užívať väčšiu slobodu pohybu.

Kontroly na hraniciach, ktoré boli zavedené v boji proti novému koronavírusu, zruší Nemecko už o polnoci z nedele na pondelok.
 
 

Tisíce ľudí vo Veľkej Británii sa zúčastnili na nelegálnych večierkoch

Londýn 14. júna (TASR) - Tisíce ľudí porušili v noci na nedeľu vo Veľkej Británii zákaz zhromažďovania a zúčastnili sa na nepovolených tzv. rave večierkoch. Uviedla to agentúra AFP.

Na párty v meste Droylsden ležiacom v grófstve Veľký Manchester, na ktorú prišlo okolo 4000 ľudí, zomrel 20-ročný muž zrejme na predávkovanie drogami. Na podobnom podujatí v Carringtone sa zišlo približne 2000 ľudí.

Na týchto večierkoch došlo aj k trom útokom nožom, pri ktorých bol okrem iných vážne zranený 18-ročný mladík. Ďalšieho 25-ročného muža zatkli pre podozrenie z držby zbraní. Polícia tiež vyšetruje údajné znásilnenie 18-ročného dievčaťa. Niektorí účastníci večierkov hádzali na policajtov rôzne predmety a poškodili jedno policajné auto.

Zástupca šéfa policajného zboru Chris Sykes konanie týchto párty kritizoval. Podľa neho boli "jasným porušením zákona" a mali "tragické následky". Miestna labouristická poslankyňa Angela Raynerová uviedla, že ich účastníci "ohrozili svoj vlastný život a život svojich príbuzných". Podľa obmedzení platných v súvislosti s koronavírusovou pandémiou sa môže vonku, v parkoch alebo v súkromných záhradách stretnúť najviac šesť ľudí.

K sobotňajšej 18.00 h SELČ zaregistrovali vo Veľkej Británii 41.698 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, čo predstavuje denný prírastok 36 prípadov. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva zverejnených v nedeľu. Do nedeľňajšej 10.00 h SELČ bolo v Británii pozitívne testovaných 295.889 ľudí.
 
 
 

Saudská Arábia zaznamenala za deň vyše 4000 prípadov koronavírusu

Rijád 14. júna (TASR) - Saudská Arábia zaznamenala prvýkrát viac ako 4000 prípadov nákazy koronavírusom za jeden deň. V krajine pribúdajú prípady rýchlejším tempom od uvoľnenia epidemiologických opatrení, informovala agentúra Reuters.

Podľa údajov saudskoarabského ministerstva zdravotníctva bolo za posledných 24 hodín potvrdených 4233 nových infekcií, čím ich celkový počet v krajine dosiahol 127.451; pričom ochoreniu podľahlo 972 ľudí.

V 30-miliónovej Saudskej Arábii evidujú najviac prípadov nákazy koronavírusom spomedzi šiestich arabských krajín Perzského zálivu.

Najvyšší nárast počtu nakazených (1735) zaznamenali za posledný deň v hlavnom meste Rijád. Viac ako 300 prípadov potvrdili v mestách Džidda a Mekka.

V Saudskej Arábii sa od mája začali postupne uvoľňovať epidemiologické opatrenia. Opäť sa otvorili napríklad mešity, nákupné centrá a úrady.

Ministerstvo zdravotníctva však v sobotu varovalo obyvateľov, že v prípade opätovného rozšírenia nákazy budú v postihnutých mestách a regiónoch opäť zavedené reštrikcie. Apelovalo preto na ľudí, aby dodržiavali predpísané hygienické a preventívne opatrenia proti šíreniu vírusu. 
 

Vyberte región